Vala

Pilula mund të turbullojë gjykimin e një gruaje dhe madje të ndikojnë në marrëdhënien e saj, sugjeron hulumtimi.

Një studim gjeti se kontraceptivi shkakton ndryshime delikate emocionale në trurin e gruas, transmeton lajmi.net.

Kjo e bën atë 10 përqind më pak të ngjarë të jetë në gjendje të lexojë shprehjet e fytyrës dhe ndjenjat e njerëzve të tjerë.

Megjithëse e paqartë se pse ndodh kjo, ndikimi i pilulës në nivelet e estrogjenit dhe progesteronit të gruas mendohet të ndikojë në ndjeshmërinë e saj.

Hulumtimi u krye nga Universiteti i Greifswald në Gjermani, i udhëhequr nga Dr Alexander Lischke, nga departamenti i psikologjisë biologjike dhe klinike.

“Më shumë se 100 milionë gra në mbarë botën përdorin kontraceptivë oral, por shumë pak dihet për efektet e tyre në emocion, njohuri dhe sjellje”, tha Dr Lischke.

Dr Lischke argumenton se në krye të kontraceptivëve, shumë theks i kushtohet përfitimeve të pilulës – si p.sh. përmirësimi i fytyrës dhe lehtësimi i menstruacioneve – por dobësitë shpesh neglizhohen.

Kryesuesi i studimit këmbëngul se nevojiten më shumë studime për t’u kryer, përpara se të ketë ndonjë ndryshim në mënyrën e përshkrimit të medikamentit.

MUND TË JU PËLQEJNË