Shkencëtarët kanë zbuluar se mutacionet gjenetike janë shkaktari kryesor i çrregullimit të rrallë i njohur si melorheostosis, e cila ndodh vetëm kur preken eshtrat dhe nuk përhapen askund tjetër në trup, gjë e cila është kundër besimeve më të mëhershme.

Studiuesit shpresojnë se gjetjet e tyre mund të hapin rrugën për një trajtim të ri për rreth 400 persona që vuajnë nga kjo gjendje ë gjithë botën.

Melorheostosis çon në formimin e tepruar të eshtrave që i ngjan dyllit të qiriut në rrezet X dhe mund të shkaktojë që pacientët të kenë dhimbje të mëdha, deformime të eshtrave dhe lëvizje të kufizuar.