Të punosh me orare të zgjatura gjatë natës rrit rrezikun e shfaqjes së këtyre sëmundjeve

Të punosh me orare të zgjatura gjatë natës rrit rrezikun e shfaqjes së këtyre sëmundjeve
Të punosh me orare të zgjatura gjatë natës rrit rrezikun e shfaqjes së këtyre sëmundjeve
Të punosh me orare të zgjatura gjatë natës rrit rrezikun e shfaqjes së këtyre sëmundjeve

Gratë që punojnë në turn të tretë janë më të rrezikuara nga disa lloje kanceri, sugjeron një studim i ri.

Puna në turn të tretë për një kohë të gjatë rrit rrezikun me 19%. Rreziku për kancer të lëkurës rritet me 41%, kancer të gjirit 32% dhe kancer të stomakut 18%. Infermieret që punojnë në turn të tretë janë më të rrezikuara nga kanceri i gjirit – 58% më shumë se ato që punojnë vetëm ditën. Ato janë gjithashtu 35% më të rrezikuara që të zhvillojnë kancer gastrointestinal dhe 28% nga kanceri i mushkërisë. 

Në vazhdën e studimeve të mëparshme, shkencëtarët hulumtuan nëse puna në turn të tretë për një kohë të gjatë rrit rrezikun për zhvillimin e disa llojeve të kancerit tek gratë. Ata analizuan të dhënat nga 61 studime të mëparshme, ku janë përfshirë më shumë se 4 milionë njerëz në Amerikën e Veriut, Evropë, Australi dhe Azi.

“Studimi sugjeron se puna në turn të tretë është një faktor rreziku për zhvillimin e disa llojeve të kancerit tek gratë”, thotë profesori Xuelei Ma nga Universiteti Sichuan në Kinë. Studime të mëparshme kanë treguar se ekspozimi ndaj dritës gjatë natës ul nivelet e melatoninës, duke shkaktuar kështu një kështu orën biologjike që rregullon gjumin.

Lexo Revisten Online

Dhjetor, 2017

€ 1.99

| Blej Tani
Mis, ikonë femërore, ekstravagante, misterioze
Sonte, 31 dhjetor 2017
Çka thotë Shaqir Palushi për kompaninë e tij, për Kosovën, për familjet në nevojë e për Çun Lajçin?
A është dheu i Kosovës i mallkuar?

http://kosovarja.al/shendetesi/