Mungesa e vitaminës B mund ta intensifikojë migrenën deri në 300%

Mungesa e vitaminës B mund ta intensifikojë migrenën deri në 300%
Mungesa e vitaminës B mund ta intensifikojë migrenën deri në 300%
Mungesa e vitaminës B mund ta intensifikojë migrenën deri në 300%

Migrena dhe kokëdhimbjet e rraskapitin organizmin dhe janë jashtëzakonisht të pakëndshme. Ndonjëherë ato zgjasin për orë ose ditë të tëra, ndërsa as analgjetikët më të fortë nuk mund ta lehtësojnë dhimbjen e tyre. Dhimbja pulsuese mund të shkaktojë vjellje, marramendje, ndjeshmëri ndaj dritës dhe stimuj të tjerë të pakëndshëm.

Çfarë e shkakton migrenën?

Nga migrena janë të prekur më shumë se 300 milionë njerëz në mbarë botën me 20 milionë sulme në ditë, transmeton Koha.net. Femrat janë mesatarisht 18% më të prirura të preken nga migrena sesa meshkujt. Ekspertët besojnë se migrena shkaktohet nga disa faktorë:

- Qarkullim më i madh i gjakut në tru. Studimet tregojnë se migrena shkakton qarkullim të tepërt të gjakut në tru.

- Çrregullime neurologjike. Çrregullimet neurologjike janë të lidhura me aktivitetin e qelizave nervore të cilat gjithashtu mund të shkaktojnë migrena. Rritja e aktivitetit qelizor shkakton dhimbje.

- Ndryshimi në nivelet e serotoninës. Migrena mund të shkaktohet nga enët e inflamuara të gjakut që shkaktojnë nivele të ulëta serotonine.

- Ngushtimet vaskulare. Ngushtimet fillestare të enëve të gjakut dhe reduktimi i qarkullimit të gjakut, i pasuar nga zgjerimi dhe ngushtimi i enëve të gjakut, mund ta aktivizojë dhimbjen e cila shkakton migrenë.

Mungesa e vitaminave

Hulumtimi i fundit ka treguar se vitamina B6, B12 dhe acidi folik e reduktojnë shpeshtësinë e migrenave. Ekspertët besojnë se migrena mund të parandalohet me doza të larta të riboflavinës ose vitaminës B2.

Vitaminat B6 dhe B12 gjithashtu i kanë zvogëluar nivelet e homocisteinës, prania e rritur e së cilës e ka një efekt negativ në shëndet dhe shkakton sulme të migrenës.

Portali kosovarja-ks.com është themeluar në nëntor të vitit 2008 nga revista Kosovarja.

[email protected] [email protected] Tel: +383 38 51 75 75 - MOB: +383 44 14 34 48;

Na ndiqni në

http://kosovarja.al/shendetesi/