A janë frutat e thata po aq të shëndetshme sa frutat e freskëta?

A janë frutat e thata po aq të shëndetshme sa frutat e freskëta?
A janë frutat e thata po aq të shëndetshme sa frutat e freskëta?
A janë frutat e thata po aq të shëndetshme sa frutat e freskëta?

Frutat e thata, duke përfshirë rrushin e thatë, kumbullat e thata dhe fiqin, janë produkte jashtëzakonisht popullore.

Këto fruta janë shumë të pasura me antioksidantë dhe nga pikëpamja ushqyese janë të ngjashme me frutat e freskëta.

Megjithatë, ekzistojnë disa dallime kryesore midis dy produkteve.

– Frutat e thata përmbajnë më pak ujë sesa frutat e freskëta. Sipas disa studimeve, një gjysmë filxhani me fruta të thatë është përafërsisht e barabartë me një filxhan me fruta të freskëta.

– Shkalla e nxehtësisë që përdoret për tharjen e frutave mund të shkatërrojë disa nga ushqyesit dhe antioksidantët. Prandaj, frutat e thata kanë nivel më të ulët të vitaminës C se sa frutat e freskëta.

– Disa kompani që prodhojnë fruta të thata shtojnë ëmbëlsues të rafinuar si shurup të fruktozës ose saharozë. Kjo rrit numrin e kalorive tek frutat e thata.

Për shembull, 100 gram rrush i thatë përmban 290 kalori në krahasim me 69 kalori që përmban 100 gram rrush i freskët.

– Dioksidi i squfurit përdoret zakonisht si ruajtë tek frutat e thata (sidomos kajsia).

Organizata Botërore e Shëndetit paralajmëron se squfuri mund të shkaktojë reaksione kërcënuese për jetën, duke përfshirë anafilaksinë (reaksion serioz alergjik që ndodh shumë shpejt dhe potencialisht është edhe vdekjeprurës).

Lexo Revisten Online

Qershor, 2018

€ 1.99

| Blej Tani
Ajkune Ahmetaj, një emër suksesi
FAJI JETIM
Njeriu që ndali rrahjet, therjet, vrasjet...
25 të vrarët e hoxhës së Keqekollës

http://kosovarja.al/shendetesi/